انواع اشخاص حقوقی بر اساس عمومی یا خصوصی بودن شخصیت آن ها تعریف می شوند. البته دقت داشته باشید که در قانون نظام صنفی، هر شخص حقیقی و حقوقی که فعالیت صنفی داشت هباشد، فرد صنفی نیز نامیده می شود. در این زمینه پیشنهاد میکنیم در شکل زیر یک دسته بندی کلی از انواع شخصیت حقوقی ترسیم شده است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت. یکی از مسائل بحث برانگیز در حقوق جزای کشور های جهان مسأله مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی است . شرکتهای تجاری تاجر تلقی محسوب میشوند چه موضوع فعالیت آنها تجاری باشد و چه به لحاظ شکل تجاری تلقی شوند مثل شرکتهای سهامی عام و خاص .
در غير اين صورت، اگر دادگاه جهات تقاضا را موجه تشخيص دهد، حكم انحلال را صادر مي كند. جهات تقاضا در صورتي موجه است كه به عللي از قبيل عدم انجام تعهدات شركا در قبال شركت، عدم همكاري يا هماهنگي بين شركا و يا متعسرشدن انجام موضوع شركت مستند باشد كه موجب اختلال در اداره ثبت برند شركت است. ماده 485 – مجمع عمومي عادي با رأي اكثريت عددي شركايي كه ب يش از نصف سرمايه به آنها تعلق دارد تصميم مي گيرد. اگر اين اكثريت در جلسه اول حاضر نشوند، بايد تمام شركا دوباره دعوت شوند. در اين صورت تصميمات با رأي دارندگان ب يش از نصف سرمايه شركت اتخاذ مي شود.
ماده 228 – معاملات مذكور در ماده اين قانون، در هر حال، حتي اگر به وسيله مجمع عمومي عادي تصويب نشود، در مقابل اشخاص ثالث معتبر است، مگر اينكه شخص ثالث با ذي نفع در معامله مذكور تباني كرده باشد. تبصره – تعداد اعضاي هيأت مديره در شركتهاي سهامي عام، مختلط سهامي عام و تعاوني سهامي عام نبايد از پنج عضو و در شركتهاي سهامي خاص، مختلط سهامي خاص، تعاوني سهامي خاص و تعاوني غيرسهامي نبايد از سه عضو كمتر باشد. ماده a hundred seventy five – هرگونه تغيير در مقررات اساسنامه، تصميم گيري در مورد انتشار اوراق بهادار در مواردي كه قانون انتشار آن را تجويز مي كند، تجزيه، ادغام، تبد يل و انحلال شركت فقط در صلاحيت مجمع عمومي فوق العاده است ، لكن تغيي ر نشا ني شركت در محدوده شهر محل اقامت شركت به وسيله مدير يا مديران مجاز است. ماده 174 – مدير يا مديران و بازرس يا بازرسان شركت مي توانند در مواقع مقتض ي مجمع عمومي عادي را به طور فوق العاده دعوت كنند.
حقوق بنیادین تحصیل و آموزش در قوانین ایران
برخی دیگر هم معتقدند که قانون مدنی ناظر به اقامتگاه مدنی و قانون تجارت ناظر به اقامتگاه اداری است. نظر دیگری هم وجود دارد که میگویند این دو قانون تعارض ظاهری دارند و منظور قانونگذار مدنی از “مرکز عملیات” همان “مرکز اداره” شخص حقوقی است. این اشخاص دارای حقوق تکالیف و اموالی هستند که به طور کلی از اموال و وحقوق و دارایی ثبت تغییرات شرکت افرادی که آن را تشکیل می دهند جداست. و دارای کلیه حقوق و تکالیفی می باشند که قانون برای اشخاص حقیقی شناخته است مگر آن چه که ملازمه با طبیعت و فطرت و سرشت انسانی دارد و مختص انسان است مانند حقوق و وظایف ابوت و نبوت. این دسته از اشخاص هدف و فعالیتشان در زمینه حقوق خصوصی میباشد یعنی مربوط به روابط خصوصی افراد است .
- همچنین چگونگی نحوه ی اجرای آن نیز در حقوق عمومی شرح داده شده است.
- ماده 172 – اگر در نتيجه ضررهاي وارد شده سرمايه ثبت شده شركت كاهش يابد، مادام كه اين كمبود جبران نشود تأديه هر نوع سود به شركا و يا سهامداران ممنوع است و مبلغ تأديه شده بايد مسترد گردد.
- سرمایه شریک ضامن بهصورت سهام درنیامده و مسئول کلیه قروض شرکت است که ممکن است علاوهبر دارایی شرکت پیدا شود.
- ماده 330 – در صورت فوت، انحلال، معذوريت، حجر يا ورشكستگي هريك از مديران تصفيه متعدد، چنانچه مدير به وسيله مجمع عمومي شركت انتخاب شده باشد، مدير يا مديران تصفيه باقيمانده بايد مجمع عمومي عادي شركت را براي انتخاب جانشين دعوت كنند.
- بر اساس این نظریه، برخی از نویسندگان حقوق با توجه به ظاهر ماده و مسئول بودن مدیران در مقابل شرکا همانند وکیل، مدیران را وکیل شرکا فرض نمودهاند.
کاشانی، سید محمود، حقوق مدنی، قراردادهای ویژه، نشر میزان، تهران، چ اول، تابستان 1388، صص 33-32. این توصیف برای شرکت که به عنوان یک موجود مجرد (انتزاعی) خودش نمیتواند فکر کند، تصمیم بگیرد یا عمل کند، اما به وسیله مدیرانش عمل میکند، سودمند به نظر میرسد. در آن مفهوم مدیران مطمئنا نمایندگان شرکتند، اما در مجموع و در کل مطلقا نماینده شرکت نیستند.
در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی چه می دانید؟
ماده 328 – كليه اعمال جاري مدير يا مديران تصفيه از جانب هر ذي نفع نزد دادگاه قابل شكايت است. ماده 319 – نحوه انتخاب مدير يا مديران تصفيه همان است كه براي مدير يا مديران شركت مقرر شده است. شرايط تصدي مديريت تصفيه و نحوه تعيين حق الزحمه و تعداد مديران تصفيه همان است كه براي مديران تصفيه ورشكستگي مقرر شده است. ماده 305 – خروج يا اخراج شريك با رعاي ت مقررات كاهش سرما يه صورت مي گيرد و بايد مبلغ پرداختي به عضو خارج يا اخراج شده به تأ يي د كارشناس رسمي دادگستري برسد.
حکم حقوقی بازنشستگان کشوری چیست و چگونه دریافت می گردد؟ در این مطلب به بررسی جوانب این موضوع خواهیم پرداخت. بازنشسته چه کسی است؟ بازنشسته فردی است که به دلیل بالا بودن سن و یا در اثر بیماری و یا ازکارافتادگی ثبت شرکت از ادامهی شغل ناتوان است بنابراین بازنشستگی ممکن است به… شرکا مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار میبرند. شرکت تعاونی مصرف بهمنظور فروش اجناس لازمه برای مصارف زندگانی تشکیل میشود.
به نظر می رسد قانون گذار ما کوشیده است در ارتکاب جرم توسط اشخاص حقوقی همواره فاعل مادی را مسئول قلمداد کند؛ یعنی کسانی که در تحقق تصمیم خلاف به نحوی شرکت داشته اند. شرکتهای تعاونی را باید از شرکتهایی تلقی کرد که موضوع آنها امور تجارتی است یعنی اگر موضوع آنها انجام دادن یکی از امور مندرج در ماده ی 2 قانون تجارت باشد شرکت تجاری هستند و در غیر این صورت تاجر نیستند. هر شرکت ایرانی که فعلاً وجود داشته یا در آتیه تشکیل شود و با اشتغال به امور تجارتی خود را به صورت یکی از شرکتهای مذکور در این قانون در نیاورده ومطابق مقررات مربوطه به آن شرکت عمل ننماید شرکت تضامنی محسوب شده و احکام راجع به شرکتهای تضامنی در مورد آن اجرا می گردد.
در مورد انتخاب مد يران تعداد آراء هر رأي دهنده در عدد مديراني كه بايد انتخاب شوند ضرب مي شود و حق رأي هر رأي دهنده برابر با حاصل ضرب مذكور است. رأي دهنده مي تواند آراء خود را به يك نفر بدهد يا آن را بين چند نفر تقسيم كند. ماده 438 – مجمع عمومي عادي با حضور دارندگان بيش از نصف سهامي كه حق رأي دارند تشكيل م يشود. اگر در اولين دعوت حدنصاب مذكور حاصل نشود، مجمع براي بار دوم دعوت مي شود و با حضور هر تعداد از سهامداراني كه حق ر أي دارند رسم يت مي يابد و تصميم مي گيرد به شرط آنكه در دعوت دوم نتيجه دعوت اول قيد شده باشد. ماده 418 – هر شركت سهامي تنها به موجب اساسنامه مي تواند سهام ممتاز اعطاء كند. امتيازات اين گونه سهام و نحوه استفاده از آن بايد به وضوح تعيين شود.
مورد دیگری که در قانون مبهم است، مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی فرعی است. برخی دیگر بر این باورند که شرکت فرعی مباشر جرم است و شرکت مادر با اخذ تصمیمات کلی زمینهساز ارتکاب جرم توسط شرکت فرعی است و بنابراین هر دو مسئولیت کیفری دارند. گروه سوم میگویند که هر شرکت در یک گروه شرکت از ماهیت قانونی مستقل برخوردار است و لذا یک شرکت فرعی در گروه شرکت، معمولاً در برابر رفتار مجرمانه خود بهتنهایی مسئولیت دارد. بهعنوانمثال یکی از موارد سقوط حد، در صورت توبه هست که ماده 114 قانون مجازات اسلامی و تبصرههای آن مربوط به این مورد است. مشخص است که با توبه باوجود شرایط مقرر در ماده، مجازات بهکلی ساقط میشود؛ بنابراین دلیلی وجود ندارد که بتوانیم شخص حقوقی را به مجازات محکوم کنیم.
مواد مرتبط در قانون مجازات 1392 دارای ابهامات و اجمالات فراوانی است که جامعه حقوقی را به انتقاد واداشته و بالأخص دادگاه جزایی را در تصمیمگیری دچار تردیدهای فراوان میکند. در کنار اشخاص حقیقی(افراد) ، اشخاص حکمی (…شرکت ها، ادارات دولتی…) نیز طرح می گردد. سوال این جاست که ایا این اشخاص هم دارای شخصیت حقوقی اند؟ اگر هستند مبنای شخصیت حقوقی این نوع اشخاص، چیست ؟ در جواب، به فرض قانون گذار، اشخاص حکمی یک شخصیت معنوی است که واجد اهلیت حقوقی بوده و بر طبق اهداف معین در قالب موسسه، شرکت یا جمعیت تشکیل می گردد. ماده 470 – مرجع ثبت شركتها بايد ظرف ده روز از تاريخ دريافت مدارك موضوع ماده و تطبيق مندرجات آنها با قانون، اجازه انتشار اعلاميه پذ يره نويس ي را صادر و مراتب را به طور كتبي به شركت متقاضي افزايش سرمايه و سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام كند.
پس اگر ما افراد حقیقی سهام شرکتی را خریداری کنیم به ما سهامدار حقیقی میگویند. يا سهامدار شركت نمي توانند در مقابل اشخاص ثالث به اين بطلان استناد كنند. اين قانون مستلزم رعايت احكام مربوط به تصفيه يا تشكيل شركت تجارتي نيست. سال به وسيله مجمع عمومي تعيين و به تأييد وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي مي رسد. سهامداران از ميزان مشخصي كه به موجب اين قانون تعيين شده است تجاوز نمي كند.